Vad innebär totalrenovering?

Vill du förnya ditt hem från grunden?

Behöver du till exempel renovera ditt kök eller badrum och uppgradera elektriska system, VVS och ventilation?

Om svaret är ja behöver du nog totalrenovera invändigt.

I den här artikeln går vi igenom vad en totalrenovering innebär med bilder på olika exempel från våra egna projekt.

Vad innebär totalrenovering?

En totalrenovering innebär en omfattande förändring av ditt hem som strukturella förbättringar och stora ändringar och uppgraderingar.

Helt enkelt en fullständig renovering av boytan som utförs av cerfierad arbetskraft och som även kallas invändig helrenovering. Vill du däremot ha ny husfasad och byta tak kallas det utvändig totalrenovering.

Exempel invändig totalrenovering:

 • Renovering av kök och badrum, WC, tvättstuga

 • Strukturella ändringar för en ny planlösning

 • Omfattande ytskikt för golv, väggar och tak (nytt kakel, klinker, färg, tapet)

 • Uppgradering av tekniska installationer, VVS och ventilation (dra om rör och elektricitet)

Varför totalrenovera?

Oavsett vilka rum det gäller: ditt kök, badrum och andra rum i ditt hem, så kommer en totalrenovering lyfta och uppgradera ditt hem totalt. Vi har alla olika behov och därav finns det olika anledningar till varför man skulle vilja totalrenovera. Om du vill bygga ut din bostad så är det en praktisk anledning, om du vill att det ska vara finare så är det en estetisk anledning. Ofta kan det var både av praktiska och estetiska skäl som man vill totalrenovera. Resultatet blir att du ökar värdet på din bostad, vilket också kan vara en anledning till att totalrenovera.

Viktig att tänka på vid en totalrenovering

I följande del går vi igenom tre steg som vi tycker är nödvändiga för att uppnå en totalrenovering på bästa sätt.

Välj en totalentreprenad

Anställ rätt hantverkare och entreprenörer (vi är ett lokalt alternativ här på Lidingö, i Stockholm och även på Gotland). Läs kundrecensioner på reco.se för att få en överblick över den totalentreprenad som du är intresserad av. Du ska helst välja ett byggföretag för totalentreprenad för att förenkla processen och se till att allt fungerar smidigt för att det inte ska bli så många olika parter involverade i projektet. Håll det så enkelt det går. Ha en öppen kommunikation med utförarna (med oss kommer du arbeta nära vart team). Kom ihåg att det krävs tålamod, tid och engagemang även från din sida som beställare.

Om du väljer att totalrenovera själv så är det viktigt att komma ihåg du inte får utföra elarbete själv utan special kompetens och att allt som har med vatten att göra samt våtrumsarbeten kräver speciell kompetens. Ta inte vatten över huvudet…

Planera din vision

En sak som är viktig vad gäller totalrenovering är att du behöver tid för att kunna tänka igenom och välja rätt design och material. Det finns mycket snyggt att välja på idag! Är du osäker på vad du vill ha? Ta inspiration från andra renoveringar. Vi samarbetar bland annat nära med Bricmate och Tapwell som har väldigt hög standard på material och produkter. Det är viktigt att du har en budget som du kan vara flexibel med, dvs en buffert, då materialkostnader kan komma att öka. Om du vill köpa material på egenhand så köp från etablerade leverantörer, vi rekommenderar att vi beställer materialet för att göra det så snabbt och enkelt som möjligt.

Budget, buffert och tidsram

Var så konkret som möjligt i vad du vill ha så kan totalentreprenaden hjälpa med att räkna ut ungefär när totalrenoveringen kan bli färdig. Det är viktigt att förstå att det kan uppkomma sådant man inte tänkt på när man renoverar vilket innebär att det blir enklare och bättre för dig om du kan vara flexibel och ha en buffert och rimlig tidsförväntan för att arbetet ska kunna utföras så bra som möjligt. Se till att få tydliga kostnadsförslag från entreprenörer så att ni kan komma så nära grundförslaget som möjligt, så att båda partner ska känna att kostnaden är rätt för arbetsinsats och resultat. Man brukar säga att 20% utöver den beräknade kostnaden är en rimlig buffert.

Målet med en totalrenovering

Du ska såklart känna dig nöjd och glad med resultatet av din totalrenovering!

Målet är att din vision blir till verklighet och att totalrenoveringen blir en märkbar förbättring av ditt nya hem. Ditt nya hem ska ha blivit uppgraderat till ett mer praktiskt och modernt hem samt ha ökat i värde tack vare totalrenoveringen.

Vad påverkar priset på en totalrenovering?

Här listar vi några av de sakerna som påverkar priset på en totalrenovering.

 • Dina personliga val och hur komplexa de är: väljer du marmor i badrummet kommer det att driva upp priset. Med enklare val kan du hålla ner kostnaden.

 • Behörig arbetskraft som får marknadsmässiga löner.

 • Byggmaterialet som köps av etablerade leverantörer.

 • Storleken på rummet eller rummen som totalrenoveras.

 • Om du bor i en modern bostad (arbetet går snabbare) eller en gammal bostad och hur tillgängligheten ser ut. Har du en villa med egen infart kan man lätt ställa container nära. Exempelvis, om du bor i lägenhet med hiss så blir det enklare än om du har enbart har trappor och bor högst upp.

 • Tid för utfört arbete, till exempel att snickaren att få in alla detaljer så att du får ett snyggt resultat.

 • Riva el, driva sladdar enligt svensk el-standard, nytt elskåp osv.

Sammanfattningsvis

Vid en totalrenovering är det mycket man behöver tänka på samt ha kunskap om så att allt blir rätt utfört. Vi hoppas att du som läst detta fått svar på dina frågor och att du fått en bättre förståelse för vad en totalrenovering innebär.

Behöver du hjälp med att totalrenovera? Vi på Din Lokala Hjälpreda har lång erfarenhet av att totalrenovera. Vi har totalrenoverat hundratals hem i över 10 års tid på Lidingö, i Stockholm och även nu senast på Gotland. Hos oss får du en egen projektledare som är med dig från början i planeringsstadiet till slutförd totalrenovering. Projektledaren samordnar alla berörda yrkesgrupper som är involverade i din totalrenovering och hjälper dig med vilka beslut som man behöver ta om förutsättningar med totalrenoveringen skulle ändras.

Related Blogs

vackert kök