Nytt badrum: Våra 5 bästa tips!

Funderar du på att renovera ditt badrum? Vill du veta mer om vilka steg som du behöver ta för att få ett nytt badrum till ditt hem? Vi har samlat svaren på de 5 vanligaste frågorna till dig som drömmer om ett nytt badrum.

Jonny Thörn är projektledare och har jobbat med hundratals renoveringsprojekt på Lidingö i Stockholm sedan 10 år tillbaka. Här svarar han på de vanligaste frågorna och delar med sig av sin erfarenhet av att renovera badrum.

 

 

I den här artikeln får du svar på följande frågor:  

  • Hur kommer jag i gång med ett nytt badrum?

  • Vad behöver jag tänka på innan jag börjar renovera badrummet?

  • Hur lång tid tar det att få ett nytt badrum?

  • Vad kan ett nytt badrum kosta?

  • Är det värt att renovera ett badrum?

1.Hur kommer jag i gång med att renovera badrum?

 

Det allra första du behöver göra är att utvärdera badrummets aktuella skick. Det här steget hjälper dig att identifiera hur stort badrumsprojektet kommer att bli.

 

Sen behöver du en detaljerad plan för hela projektet som inkluderar både en 3D ritning och en realistisk budget för material, arbetskraft och andra kostnader. Med en ritning får du en realistisk uppfattning om hur olika element kommer att samspela i det nya badrummet, inklusive placering av sanitetsprodukter, förvaringslösningar och ytor.

 

Vilka förändringar i VVS eller elsystem behöver göras? Det är viktigt att se till att projektet följer byggnormer. Innan du sätter i gång behöver du skapa en arbetsyta: här blir det viktigt att stänga av vatten och el i berörda områden och skydda ytor från damm.

 

Vill du göra delar av arbetet själv eller få professionell hjälp med hela renoveringen? Om du kan göra en del själv så är det värt att fundera på hur mycket tid du har att lägga på renoveringen, så att det inte slutar med att det tar alldeles för lång tid (till exempel att du renoverar det under ett helt år). För VVS-arbete och elektriska installationer är det alltid värt att anlita experter så att det inte uppkommer problem efter renoveringen.

 

På Din Lokala Hjälpreda erbjuder vi en helhetslösning. Vi gör allt från att planera, beställa material och produkter, sätta golv, ta ner och sätta upp väggar, måla, VVS-installationer, ja – kort och gott så har vi personal som kan göra om ditt badrum till ett helt nytt badrum säkert, effektivt och prisvärt!

 

 

2. Vad måste jag ha funderat på innan jag sätter i gång med en badrumsrenovering?

 

Det är viktigt att du på förhand visualiserat hur du vill att det ska se ut och kännas i ditt nya badrum. Designelement, färgval och valet av material kommer att påverka atmosfären i ditt nya badrum. Reflektera över viktiga funktioner i det nya badrummet, såsom förvaringsmöjligheter, ytor, om tvätt och torkning bör integreras i badrummet, samt hur många personer som ska kunna använda badrummet samtidigt.

 

Testa färgprover och kom ihåg att färgen kommer påverkas av belysningen. Fundera på vilken design du vill ha på dusch/badkar och handfat och lägg även tid på detaljerna. Hur högt vill du att handfatet ska stå i ditt nya badrum? Det här är frågor som du kommer att behöva besvara vare sig du renoverar det själv eller tar hjälp av någon annan.

Nu när du ändå bestämt dig för att renovera ditt badrum så rekommenderar vi att du tar vara på chansen att få ditt nya badrum exakt som du vill ha det. Ju mer exakt du kan vara om ditt nya badrum, desto snabbare och enklare blir det för dig och de som ska hjälpa dig att göra ditt drömbadrum till verklighet!

 

Här är några frågor som du redan nu kan börja besvara:

 

  1. Hur vill du att det färdiga badrummet ska se ut? Stil, färg, designelement?

  2. Vilka material föredrar du för väggar och golv ur ett praktiskt och estetiskt perspektiv?

  3. Tänk funktionellt – var vill du placera handfatet? Ska du ha två handfat?

 

Vi som jobbar med att renoverar badrum vill att du ska känna dig nöjd i minst 20 år med ditt nya badrum. Därför använder vi på Din Lokala Hjälpreda med oss av material som både är hållbart och stilrent, till exempel Bricmate som är material av hög kvalité för vägg och golv – vattentåligt och lätt ett rengöra. Kika gärna in våra projekt för att få inspiration kring ditt egna nya badrum! 

 

3. Hur lång tid tar det att renovera ett badrum?

 

 En badrumsrenovering tar allt från 4 veckor och inkluderar planering, projektets omfattning, storlek på badrummet och genomförande där tillgänglighet av material och arbetskraft avgör en stor del.

Hur lång tid ett nytt badrum tar att renovera beror också på hur mycket du redan bestämt i förväg kring ditt nya badrum. Det vill säga att om du behöver mer tid för att bestämma dig och tänka igenom olika materialval, tillval och så vidare så kommer det att påverka hur snabbt jobbet kan bli gjort.

 

Ett större ombyggnadsprojekt av badrummet, som innefattar VVS, konstruktion av nya väggar och nya elektriska installationer tar längre tid än till exempel en enklare badrumsrenovering där man endast byter inredning, ytskikt och behåller.

 

4. Vad kostar ett nytt badrum?

 

Ett helt nytt badrum, dvs allt från nytt golv, nya väggar, måla om, ny dusch, ny toa, nytt handfat – kommer att landa i ett par hundratusen kronor. Den exakta kostnaden beror på arbetets omfattning och materialkostnader.

 

I de flesta av våra projekt landar ett helt nytt badrum på minst 250 000 kr. Det som du betalar för är vår samlade erfarenhet under åren och att vi har alla yrkeskatrgorier , licenser,  försäkringar och följer branschstandarder som gör att du kan slappna av då vi ser till att jobbet blir gjort till en hög kvalité och i rimlig tid.

 

Något som inte alla tänker på är att en badrumsrenovering dessutom är en investering för framtiden. Ett nytt badrum kan spara dig pengar framöver då det ger dig möjligheten att installera energieffektiva värmesystem, , LED-belysning och vattenbesparande armaturer, det höjer även värdet på din fastighet.

 

Vårt team på Din Lokala Hjälpreda gör alltid vårt yttersta för att du ska bli nöjd och säkerhetsställer att ditt nya badrum är av högsta kvalité. Oavsett vem du väljer att jobba med så vill vi trycka på att du inte borde välja någon som erbjuder att göra jobbet för en billig peng då det i slutändan kan komma att kosta dig mycket mer om du sedan fixa saker som inte blivit korrekt utfört.

 

 

5. Är det värt tiden och kostnaden att renovera ett badrum?

 

 

Det korta svaret är ja! Om du behöver renovera ditt badrum och har möjligheten så bör du inte skjuta på det. Badrummet är ett av de mest använda rummen i ditt hem och ett inbjudande badrum är en investering i ditt välbefinnande. Du vill ha ett fräscht badrum som är välplanerad där allt från ventilation till vattenledningssystem och isolering är installerat korrekt så att du kan njuta av att använda badrummet utan bekymmer.

 

Vi som jobbar med badrumsrenoveringar vet hur stor skillnad en blir för en hemägare att få sitt badrum renoverat. Utöver att ett nytt badrum påverkar ditt dagliga välbefinnande positivt så åtgärdar du potentiella dyra framtida problem som fuktintrång, mögeltillväxt och rörsystem som är i dåligt skick som kommer att behöva repareras ändå.

 

Du ökar dessutom alltid värdet på ditt hem med en badrumsrenovering. Ett nytt badrum alltid värt tiden och kostnaden.

 

Vill du veta mer?

Ring mig på 08-519 93 300

Related Blogs

vackert kök