Varför byta tak till plåt?
Det finns flera fördelar med att lägga ett plåttak på ditt hus. Exempelvis är plåttak hållbara, lättskötta, väger lite och har en lång livslängd. Läs vidare för att lära dig mer om de olika fördelarna med plåttak.
Fördelar med att ha plåttak:
-
Håller länge eftersom takplåt inte kan frysa eller vittra sönder.
-
Enkla att hålla rena.
-
Består av hållbart och brandsäkert material.
-
Är lättskött jämfört med tegel som kräver löpande underhåll.
-
Utgör en effektiv lösning i vårt snöiga land där snön lätt glider av plåttaket.
-
Har en slät yta som förhindrar att mossa och alger får fäste.
-
Kan läggas på tak med låga lutningar.
-
Väger lite och kan läggas på ett befintligt papptak samt är betydligt mer lätthanterligt för takläggare.
-
Tack vare dess relativt låga vikt passar det bra för äldre hus som kanske inte klarar av tyngden hos exempelvis betongtak.
-
Livslängden kan vara så lång som upp till 60 år för plåttak och ännu längre med rätt underhåll.
Har du ett annat tak än plåttak?
Då kan du också byta till plåttak!
Det ska bli rätt från början.
Ett plåttak håller så pass länge att det normalt inte behöver bytas igen om du köper ett kvalitetstak med bra beläggning och garantier. Du behöver förmodligen bara göra ett takbyte på ditt hus vilket innebär att byta tak till plåt är en engångskostnad. Visste du förresten att takplåt har använts i Sverige i 500 år? Plåt är starkt, tåligt, motståndskraftigt mot korrosion och är därför ett hållbart material som används flitigt för att täcka tak och fasader och som endast behövs rengöras vid behov.
Vilket slags plåttak?
Takplåt kommer i olika typer och prisnivåer. De vanligaste typerna av takplåt är stålplåt med zink beläggning, stålplåt med aluminium-zink, aluminium, och koppar. Vilken sorts plåttak du till slut lägger beror också på vilken lutning som du har på ditt tak. Du behöver därför fråga din plåtleverantör eller takläggare om råd för att hitta det plåttak som är rätt för just ditt tak.
Tre saker som skiljer olika takplåtar åt är följande:
-
Tjockleken på plåten
-
Kvalitet och robusthet: hur väl takplåten står mot vädret. Till exempel så har aluminiumplåt en längre hållbarhet och är av högre kvalitet.
-
Estetik/ Utseende på plåten.
Falsat plåttak
Falsat plåttak är tidlöst, ger en känsla av exklusivitet och finns i flera olika färger där vanligast är svart, grått och rött.
För den som gillar tegeltakets estetik
Vill du att ditt tak ska upplevas mer som tegelpannor? Det finns idag flera olika typer av plåttak som är gjorde för att se ut som pannor som 2-kupig takpanneliknande utförande. Det vill säga plåt fast utan det klassiska plåtutseendet.
Vad påverkar priset vid byte av tak till plåt?
Här kommer några exempel på vad som kan påverka priset vid ett byte av tak till plåt.
-
Själva taket: storleken på taket, dess utformning, både lutning och höjd till antal vinkla samt underlagets skick på taket. Behöver råsponten bytas ut? (dvs det grova trä som plåttak ofta vilar på). Om råsponten är i gott skick kan det behållas.
-
Kvalitet/typ på takplåten och materialval. En del plåt kräver specialkompetens då det är svårare att lägga.
-
För att taket ska hålla länge behövs arbetet vara fackmannamässigt utfört. Jämför åtminstone 3 olika entreprenörer för att hitta rätt team och offert.
Viktigt att tänka på: byta tak till plåt
Om du byter till en annan typ av takbeläggning, i detta fall plåt, så måste du kontakta stadsbyggnadskontoret eftersom förändringen kan kräva att du ansöker om bygglov.
Se till att du följer upp projektet och ha en god kommunikation med entreprenören för att diskutera projektet och komma fram till gemensamma beslut.
När arbetet är slutfört är det viktigt att göra en slutbesiktning där du och entreprenören går igenom alla åtgärder som har utförts. Detta görs med en certifierad besiktningsman för att se att arbetet är korrekt utfört med gällande regelverk. Om några fel eller brister upptäcks behöver de åtgärdas.
När det är klappat och klart ska du få slutdokumentationen från entreprenören där information om takbytet finns dokumenterat inklusive vilka hantverkare som har jobbat med projektet. Du behöver bland annat slutdokumentationen när du ska värdera eller sälja huset.
Sammanfattning plåttak
Plåttak är hållbara och brandsäkra, lätta att hålla rent och passar många hus. Det finns olika typer av plåttak att välja mellan, och det är viktigt att välja rätt typ beroende på lutningen och vilket utseende som du vill att huset ska ha.
-
Priset för att byta tak till plåt påverkas av faktorer som val av takplåt, andra materialkostnader samt arbetskostnad om du anställer en totalentreprenad.
-
Vid takbyte till plåt bör man kontakta stadsbyggnadskontoret för eventuellt bygglov.
-
Efter arbetet är det viktigt med en slutbesiktning för att säkerställa att arbetet är korrekt utfört, och man bör erhålla slutdokumentation för framtida värdering eller försäljning av huset.